Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2025
32.2 C
Santorini

Αναδρομή στο “Σαντορίνη 2013: Έτος Γαστρονομίας”

Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας να ανακηρύξει το 2025 ως “Έτος Υποστήριξης και Ανάδειξης της Αυθεντικότητας“, κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην ανάλογη πρωτοβουλία του 2013 όταν με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το “Σαντορίνη 2013: Έτος Γαστρονομίας”.

Όπως πλέον είναι κοινά αποδεκτό, το 2013 αποτέλεσε μια χρονιά-σταθμό για τη Σαντορίνη, καθώς ο Δήμος Θήρας ανακήρυξε τη χρονιά αυτή ως “Έτος Γαστρονομίας”, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας ως βασικού πυλώνα τουριστικής ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία αυτή έθεσε τα θεμέλια για μια νέα προσέγγιση στον τουρισμό, εστιάζοντας στις εμπειρίες και τη σύνδεση του επισκέπτη με τον τόπο.
Η πρωτοβουλία βασίστηκε στην προώθηση της γαστρονομίας ως αναπόσπαστου κομματιού της ταυτότητας της Σαντορίνης. Το έτος περιλάμβανε δράσεις που:

– Ανέδειξαν τα τοπικά προϊόντα, όπως τη φάβα, το τοματάκι και τα κρασιά,
– Ενσωμάτωσαν τη γαστρονομία στις τουριστικές υπηρεσίες και
– Εστίασαν στη βιωσιμότητα, στηρίζοντας την τοπική παραγωγή και ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων.

Το 2013 η συζήτηση για τη γαστρονομία ενός τουριστικού προορισμού στην Ελλάδα βρισκόταν ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Το Έτος Γαστρονομίας της Σαντορίνης βρήκε πρόσφορο έδαφος, εντός και εκτός νησιού, με αποτέλεσμα να αναπτύξει μια πολύ μεγάλη δυναμική. Η απήχησή του ήταν πολύ μεγάλη τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, με δημοσιεύσεις σε μεγάλα ΜΜΕ και φιλοξενία Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων που συνέβαλαν στη διεθνή προβολή της Σαντορίνης. Αποκορύφωμα της απήχησης του Έτους ήταν η εντυπωσιακή παρουσία της Σαντορίνης, ως γαστρονομικός προορισμός, στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού (WTM) στο Λονδίνο, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Το “Έτος Γαστρονομίας” περιλάμβανε μία πληθώρα δράσεων, σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, που είναι δύσκολο να αναφερθούν στο πλαίσιο ενός σύντομου άρθρου, όμως μπορείτε να τις διαβάσετε όλες στον Απολογισμός Δράσεων Έτους Γαστρονομίας 2013 που δημοσιεύθηκε μετά τη λήξη του Έτους.

Πληροφορίες για το “Σαντορίνη 2013: Έτος Γαστρονομίας” μπορείτε να βρείτε και στο Facebook, στη σελίδα

Δημοφιλή

Επιτυχημένη Εκκίνηση για τα επιμορφωτικά σεμινάρια του Έτους Αυθεντικότητας

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025,...

Εκδήλωση στην Αθήνα για το Έτος Ανάδειξης και Υποστήριξης της Αυθεντικότητας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Απριλίου 2025,...

Έναν αιώνα μετά: Μια ματιά της αυθεντικής Σαντορίνης μέσα από τον φακό της Nelly’s

Πριν 100 χρόνια ακριβώς, η φωτογράφος Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη, γνωστή...

«Θηραϊκός Όρθρος»: Μία σπάνια ταινία για τη Σαντορίνη του παρελθόντος

Η Σαντορίνη, με την ακαταμάχητη ομορφιά και τη μοναδική...

Η Στέλλα Γκρέκα και η σχέση της με τη Σαντορίνη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 103 ετών η...

Πρόσφατα

Θερινό Σχολείο: Μαθαίνοντας τις πτυχές του εναλλακτικού βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού

Ένα μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με επίκεντρο τον πολιτιστικό τουρισμό...

Εγκαίνια Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας – Οι ομιλίες (βίντεο)

Το βράδυ της Παρασκευής, 20 Ιουνίου 2025, πραγματοποιήθηκαν τα...

Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας 22/6/25

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο Δήμος Θήρας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Σαντορίνη 2025: Έτος...

Workshop οινοτουρισμού στις 18 Ιουνίου 2025

Ο Δήμος Θήρας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Σαντορίνη 2025: Έτος...

Ίχνη Θηραϊκής Λαογραφίας στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας

15 Ιουνίου – 15 Αυγούστου 2025 Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ.Νομικός»...

Εργασίες μαθητών στο πλαίσιο του Έτους Αυθεντικότητας

Τις εργασίες που πραγματοποίησαν, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Σαντορίνη...

Τρίτο επιμορφωτικό σεμινάριο Δήμου Θήρας – Το Πρόγραμμα

Το τρίτο και τελευταίο για φέτος δωρεάν επιμορφωτικό σεμινάριο...

Επιλογές

Δημοφιλείς κατηγορίες