Με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας να ανακηρύξει το 2025 ως “Έτος Υποστήριξης και Ανάδειξης της Αυθεντικότητας“, κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην ανάλογη πρωτοβουλία του 2013 όταν με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το “Σαντορίνη 2013: Έτος Γαστρονομίας”.
– Ανέδειξαν τα τοπικά προϊόντα, όπως τη φάβα, το τοματάκι και τα κρασιά,
– Ενσωμάτωσαν τη γαστρονομία στις τουριστικές υπηρεσίες και
– Εστίασαν στη βιωσιμότητα, στηρίζοντας την τοπική παραγωγή και ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων.
Το 2013 η συζήτηση για τη γαστρονομία ενός τουριστικού προορισμού στην Ελλάδα βρισκόταν ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Το Έτος Γαστρονομίας της Σαντορίνης βρήκε πρόσφορο έδαφος, εντός και εκτός νησιού, με αποτέλεσμα να αναπτύξει μια πολύ μεγάλη δυναμική. Η απήχησή του ήταν πολύ μεγάλη τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, με δημοσιεύσεις σε μεγάλα ΜΜΕ και φιλοξενία Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων που συνέβαλαν στη διεθνή προβολή της Σαντορίνης. Αποκορύφωμα της απήχησης του Έτους ήταν η εντυπωσιακή παρουσία της Σαντορίνης, ως γαστρονομικός προορισμός, στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού (WTM) στο Λονδίνο, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.
Το “Έτος Γαστρονομίας” περιλάμβανε μία πληθώρα δράσεων, σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, που είναι δύσκολο να αναφερθούν στο πλαίσιο ενός σύντομου άρθρου, όμως μπορείτε να τις διαβάσετε όλες στον Απολογισμός Δράσεων Έτους Γαστρονομίας 2013 που δημοσιεύθηκε μετά τη λήξη του Έτους.
Πληροφορίες για το “Σαντορίνη 2013: Έτος Γαστρονομίας” μπορείτε να βρείτε και στο Facebook, στη σελίδα